Yolcu Gemileri Nasıl Oluyor da Hava Yolu Şirketlerinden Bile Daha Fazla Kazanabiliyor?

Posted by

Yolcu gemileri ile seyahat etmek, bütçe dostu tatil seçeneği gibi görünebilir. Ancak sundukları ekstra hizmetlerin ve paketlerin fiyatı, aklınızı başınızdan alabilir.

Bu durumu anlamak için, yolcu gemilerinin son 10-15 yılda nasıl bir iş modeli benimsediğine göz atmak gerek.

Yolcu gemileri, bütçe hava yollarına benzer bir model benimseyerek düşük temel ücretler sunuyor.

E hâliyle ilk bakışta oldukça uygun bir tatil gibi gözükebiliyor. Ardından çeşitli ekstra hizmetler ve paketler sunarak kazançlarını artırıyorlar.

Ulaşım, konaklama, yemekler ve havuz erişimi temel ücrete dahil olsa da ek paketler ve hizmetlerle maliyetler hızla artıyor.

Örneğin içecek paketleri, turlar, gemi içi olanaklar, özel yemekler ve Wi-Fi gibi ek hizmetler, tatil bütçesini hızla şişiriyor. Yolcu gemileri; yatırımcılarına, ek masrafların yolcular tarafından benimsendiğini ve bu sayede gelirlerini artırdıklarını belirtiyor.

Yolcu gemileri genellikle 20-25 yıl hizmet veriyor.

Eski gemilerde, yüksek kaliteli ek hizmetler için alan yaratmak zor olabilirken yeni gemilerde olanaklar daha fazla.

Örneğin, Norwegian Cruise Line ve MSC Cruises gibi markalar, aile dostu aktiviteler sunan yeni gemiler tanıtıyor. Aktiviteler arasında gemi içi go-kartlar, sanal gerçeklik oyun salonları ve robotik geziler gibi seçenekler bulunuyor.

Sunulan olanaklar, yolcular için ek maliyetler getiriyor. MSC’nin Robotron robot gezisi için 10 dolar ve Norwegian’ın sanal gerçeklik oyun salonunda bir saat için 29 dolar gibi ücretler talep ediliyor.

Yolcular genellikle seyahatlerinden 6-9 ay önce gemi tatillerini ve ek paketlerini rezerve ediyorlar.

Ön ödemeler, tatil zamanı geldiğinde yolcuların sanki hiç harcama yapmamış gibi gemiye binmelerine neden olabiliyor. Yani evet, bu da stratejinin bir parçası.

Wi-Fi ve yemek ücretlerini de hesaba katmak gerek. Wi-Fi erişimi, günlük 10 ila 20 dolar arasında değişebilirken; yemek ücretleri, türüne bağlı olarak 20-30 dolar arası olabiliyor.

Kendilerini özel hissetmek isteyen müşterilere “şefin masası” hizmeti de veriliyor ki cep 100-150 dolar isteyerek cep yakıyor.

Kaynaklar: Business Insider, Modern MBA

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir